Natuurlijk buiten leven in Parijsch

Ecologie en duurzaamheid hebben de onverdeelde aandacht in Parijsch. Dit vraagt om een andere manier van ontwikkelen dan gebruikelijk is. De nieuwste buurten Forteneiland en ParkHouses zijn goede voorbeelden van de hoe Parijsch een groene en duurzame wijk wordt. Niet alleen zijn de woningen zeer energiezuinig, er is ook veel aandacht besteed aan het versterken van de ecologie in de wijk. Dat is goed voor de flora en fauna én ook nog eens erg leerzaam voor de kinderen die zo makkelijk in aanraking komen met natuur. Hier woon je echt natuurlijk!

Vincent Nederpel is adviseur ecologie bij Heijmans: “Toen bekend was waar de huizen komen te staan, heb ik samen met Henkjan Kievit van CV Parijsch en Stijn Tholhuijsen, ontwikkelaar bij Heijmans gekeken naar de kansen die de buurt bood om de ecologie in Parijsch te versterken. Zo creëren we een natuurlijke woonomgeving, met plek voor mens én natuur”.

De natuur de stad inhalen
Vanuit Parkhouses heb je schitterend uitzicht over het groen en het water. Vincent:  ‘‘Langs de tuinen van de ParkHouses plaatsen we een ‘ecowall’. Een dier- en milieuvriendelijke erfafscheiding (schanskorf) waarmee we de natuur nóg dichterbij halen. In deze schanskorven kunnen vogels nestelen en egels een schuilplek vinden. Verder zorgen we voor een flink aantal nestelplekken in gevels voor gierzwaluwen en huismussen.”

Groen eiland
Zodra je Forteneiland op komt, voel je meteen dat dit een bijzonder buurtje is. Naast water heeft ook groen hier een hoofdrol. De weg wordt niet compleet verhard, maar krijgt de uitstraling van een karrenspoor door het groen dat door de tegels groeit. Dit is niet alleen mooi, maar ook heel goed voor het afvloeien van regenwater. Vanaf de groene hoofdlaan kijk je dan tussen de groene straatjes door naar Parc de Triomphe, de groene parkzone die de buurten met elkaar verbindt. “Bijzonder aan Forteneiland vind ik ook de architectuur”, vertelt Stijn Tholhuijsen van Heijmans. “Deze is geïnspireerd op de forten van Nieuwe Hollandse Waterlinie waar Culemborg onderdeel van uitmaakt. Door in architectuur te verwijzen naar de forten geven we dit wooneiland een eigen karakter. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de boogjes in sommige gevels en de torentjes.”

Natuur draagt bij aan levensgeluk
“Culemborg is een levendig stadje in een natuurlijke omgeving midden tussen de uiterwaarden, en die kwaliteit willen we de stad in halen”, vertelt Henkjan Kievit. Henkjan is niet alleen directeur van CV Parijsch, hij is ook natuurfotograaf.  “Natuur draagt bij aan levensgeluk. Wij willen dat de bewoners er niet alleen naar kunnen kijken, maar het ook kunnen ervaren, proeven en voelen. Kinderen moeten hier ook echt modder aan hun knieën kunnen krijgen of een laars vol water. Wij denken dat dit belangrijk is.”

De bouw van ParkHouses en Forteneiland Oost is gestart. Hier kun je in het najaar van 2020 wonen. Volg de bouw op facebook. Wil je meer weten over wonen in Parijsch? www.parijsch.nl

Natuurlijk buitenleven in Parijsch Culemborg
Natuurlijk buitenleven in Parijsch Culemborg