MOBILITEIT IN DE NIEUWE WIJK BORG & BUITEN

In Borg & Buiten staan ruimte, groen en beweging voorop. Dat vraagt om anders nadenken over de invulling van mobiliteit. Een gezonde wijk geeft namelijk voorrang aan fietsers en voetgangers en vermindert het aantal vervoersbewegingen. Door samen met de gemeente de parkeernorm bij te stellen, het parkeren zo veel mogelijk te centraliseren en deelmobiliteit in de wijk te stimuleren.

OPZET VAN DE WIJK

Voor elk huishouden in Borg & Buiten is met de aangepaste parkeernorm straks nog één openbare parkeerplek beschikbaar. Door minder ruimte aan de auto te gevencreëren we een buurt met een groen centraal binnengebied, dat autovrij en dus kindvriendelijk is. De hoofdweg loopt als een u-vorm door Borg & Buiten. Aan de rand vind je in hofjes de twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Het middelste, autovrije gedeelte bestaat uit rijwoningen in het groen van het Kooikerpark.

 


Je hebt in deze parkzone wel paadjes, maar kan én mag er niet met de auto komen. Natuurlijk zijn de woningen wel bereikbaar voor nood- en hulpdiensten en is er altijd binnen afzienbare afstand een parkeerplaats te vinden. Goed om te weten: het parkeren in Borg & Buiten is, net als in de rest van Parijsch, onbetaald en zonder parkeervergunning.

BUURTHUBS

Aan de noord- en zuidkant van Borg & Buiten komen twee grote buurthubs. Dit zijn gecentraliseerde, openbare parkeerplekken. De buurthub aan de noordzijde heeft circa 65 parkeerplekken, de buurthub aan de zuidzijde circa 150. De twee buurthubs worden gecombineerd met andere functies, zoals deelmobiliteit en centrale afvalinzameling. Laadvoorzieningen voor elektrische auto’s vind je verspreid door de wijk, maar ook in deze grote buurthubs. Daarnaast hebben we het plan om in de buurthub aan de noordkant een pakketpunt te plaatsen. Zo beperken we het aantal pakketbezorgers in de wijk én hoef je niet thuis te blijven voor de bezorging van je pakketten. Handig! 


STRAATHUBS

Langs de hoofdweg van de wijk vind je ook openbare parkeerplekken. Deze bevinden zich voornamelijk op plekken die wat verder van de grote buurthubs af liggen. Naast deze parkeerplekken en de twee buurthubs, komen er verspreid door de wijk vijf straathubs. De groene straathubs bieden ruimte aan deelmobiliteit. Zo vind je bij elke straathub vier elektrische deelauto’s en willen we er deel(bak)fietsen plaatsen. De bakfietsen zijn met name handig voor de kleine ritjes binnen Culemborg. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen gaat doen of de kinderen naar de sportles wilt brengen! Daarnaast stal je in de straathubs gemakkelijk je fiets en is ook hier plek voor afvalinzameling (onder andere restafval, papier en PMD).