Groene vingers nodig voor een groene tuin?

tips voor ecologisch tuinieren

Thijs Magielse Tuinen is een goede bekende in Parijsch. De tuin rondom het Atelier Parijsch is door hem ingericht en hij heeft al meerdere bewoners van Wetering Eiland, ParkHouses en Forteneiland in Parijsch geholpen met de tuinplannen. Ecologie en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in Parijsch. Parijsch gaat een groene en duurzame wijk worden waarbij veel aandacht is voor ecologie. Hoe geef je daar zelf invulling aan? Wij vragen het aan Thijs Magielse.

“Mensen denken bij een ecologische tuin vaak aan een wilde tuin. Dat kan, maar dat hoeft helemaal niet. Een ecologische tuin is een groene tuin met biodiversiteit en waar je rekening houdt met het afvoeren van regenwater binnen de eigen tuin. Minder tegels en meer beplanting heeft meerwaarde. Een groene tuin is vriendelijker en aantrekkelijker voor vlinders en vogels. Maar ook een groen dakje op een fietsenstalling houdt water vast en trekt insecten aan. Zo kun je de natuur je tuin in trekken.”

Thijs Magielse laat zich in zijn tuinontwerpen inspireren door Engelse landschapsontwerpen: redelijk strak met heldere lijnvormen en losse beplanting. Als je meerdere tuinen in hetzelfde buurtje ontwerpt, wil je ze wel een eigen uitstraling geven. Dat is geen probleem, vertelt Thijs. “Je hebt toch te maken met allemaal verschillende mensen met verschillende wensen en zo kom je tot verschillende ontwerpen. Ik hou rekening met de uitstraling van de woningen en de persoonlijkheid van de bewoners. Bij de ParkHouses maken we bijvoorbeeld een Japanse tuin, een strak moderne en één met klassieke materialen.”

Mensen weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is in een tuin, hoe de natuur meerwaarde geeft en er tegelijkertijd minder onderhoud nodig is. Thijs: “Ze hebben een druk leven en weinig tijd en als wij laten zien wat er kan, gaan ze vaak overstag.”

Groene vingers in Parijsch
Groene vingers in Parijsch