BRUG LAAN VAN PARIJSCH FEESTELIJK GEOPEND

Op donderdag 26 september om 16:00 uur opende Collin Stolwijk, wethouder van de gemeente Culemborg, de nieuwe brug in de Laan naar Parijsch. Bijzonder aan deze brug zijn de 7,5 meter hoge lichtzuilen en de onderdoorgang voor voetgangers.

Met een bijzonder detail in het lichtontwerp legt deze moderne brug een verbinding tussen de nieuwe wijk en de historische binnenstad van Culemborg. Iedere avond vanaf 21.55 uur, terwijl de papklok in de binnenstad klinkt, verandert de verlichting in de zuilen van de brug van wit naar rood. De papklok geeft van oudsher aan dat de stadspoorten gaan sluiten en roept inwoners op om binnen de poorten te komen. Het idee om het lichtontwerp van de brug te linken aan de geschiedenis van de stad is van de ontwerper van de gemeente Culemborg van de aanlichting van de monumentale Binnenpoort en Stadhuis. 

De twee delen van de wijk oost en west langs de Laan naar Parijsch worden met elkaar verbonden door een wandelroute onder de brug door. Via deze onderdoorgang kunnen voetgangers veilig naar de overkant. De verlichting in de onderdoorgang is ook speciaal. Deze is oranjekleurig om ‘s nachts de vleermuizen niet te verstoren.

Onder belangstelling van buurtbewoners en medewerkers aan de bouw, fietste Wethouder Collin Stolwijk de brug open samen met Henkjan Kievit, directeur van de CV Parijsch, Saskia Bosman van de gemeente Culemborg en Jan Hartog de vice-director bij Mourik. Op een later moment dit najaar, als alle werkzaamheden gereed zijn, wordt ook de hele Laan naar Parijsch feestelijk geopend.