Architectenkavel: een avontuur met uitzicht op de Lekdijk

Ze keken al langer naar een kavel in Culemborg. Toen deze Architectenkavels in de verkoop kwamen wisten Adriënne Hoogstede en Gérard van Heuven snel dat dit de juiste plek zou zijn voor hun droomhuis. “Een mooie locatie aan de rand van de stad met de natuur om ons heen.”

Architectenkavels Parijsch

Het was voor hen een heel nieuw avontuur. Ze hadden nog nooit zoiets gedaan en dat maakte het spannend. De keuze van de architect is redelijk overzichtelijk binnen dit project, maar hoe kies je een aannemer en al je andere leveranciers als je daar geen ervaring mee hebt? Adriënne en Gérard zijn gaan kijken bij een ander project van de aannemer en vonden zijn woningen er echt uitspringen. Samen met de buren is er inmiddels een appgroep waarin zij elkaar helpen, tips uitwisselen en bijvoorbeeld ook kosten delen als het gaat om het huren van een kraan of bouwhekken.

Strak project
Het is een strak project, vinden Gérard en Adriënne. “In de ontwerpfase moet je over alles een besluit nemen. Van of je een plat of een schuin dak wilt tot aan waar de stopcontacten komen”. Een spannend moment is wanneer het ontwerp ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het kwaliteitsteam van de gemeente. “De architect heeft ons daarbij goed geholpen en keuzes toegelicht. Het kwaliteitsteam kijkt heel kritisch maar heeft ook goede suggesties gedaan over de aanbouw. Een mooie verbetering.”

Comfortabel en prettig stil
Nu we aan het einde van het traject zijn weet ik precies waar ik op moet letten, lacht Gérard. Al met al is het snel gegaan. In een traject als dit, op basis van houtskeletbouw, gaat het om weken, en niet om maanden zoals bij andere nieuwbouw. Begin juli is de aannemer gestart en eind november zijn Adriënne en Gérard in hun woning getrokken. Het is nog niet helemaal klaar. Er wacht nog wat schilderwerk en de tuin moet nog gedaan maar de atmosfeer in huis voelt al heel goed. Met de moderne energievoorzieningen en goede isolatie is de woning comfortabel en bijna energieneutraal. En ondanks de bouwactiviteiten in het buurtje rondom is het binnen prettig stil.

Is het naar verwachting?
Adriënne vertelt dat ze het er vanmorgen samen over hadden of de woning ‘onder verwachting’, ‘naar verwachting’ of ‘boven verwachting’ is geworden. Voor beiden is dat een volmondig ‘boven verwachting’. Dat is nog eens lekker wonen.

Architectenkavels Parijsch
Architectenkavels Parijsch