HET VOORLOPIG ONTWERP VAN HAN EN RITA

Han Braam en Rita Braam – Van Valkengoed kochten een Architectenkavel in Parijsch, Culemborg. Wij volgen ze in het proces.

Het voorlopig ontwerp en op zoek naar zwart hout

Een spannende stap in het proces van de bouw van een Architectenkavel-woning is de presentatie van het voorlopig ontwerp aan het Kwaliteitsteam. Dat team bestaat uit een aantal deskundigen van de gemeente, Omgevingsdienst Rivierenland, CV Parijsch, stedenbouwkundige en de welstandscommissie. Pas als zij het ontwerp goedkeuren kan er gestart worden met alle volgende voorbereidingen.

Als koper-bouwer ben je bij die bespreking. “En dat is echt een aanrader,” vertelt Rita Braam. “Je krijgt dan begrip waarom je eventueel iets moet veranderen aan het ontwerp. Het is namelijk geen technisch besluit over getallen en afmetingen; het gevoel van de architect wordt beoordeeld.

Regels vs wensen

Ons ontwerp is niet in een keer door het Kwaliteitsteam goedgekeurd. Er wordt kritisch, geïnteresseerd en met een deskundig oog naar het ontwerp gekeken. “Vanuit dit standpunt hebben we een advies voor aanpassing mee gekregen. Het is een nieuw concept en de huidige regels passen daar niet naadloos op,” legt Han uit. Daar moet in ons ontwerp nu een oplossing voor komen.”

Nu nog mooier

Inmiddels hebben we met onze architect de opmerkingen van het kwaliteitsteam doorgenomen. Hij kwam met een heel creatieve oplossing. “Nieuwe concepten spreken ons heel erg aan. En met de slimme aanpassing is het huis is nog mooier geworden.”

Drie weken verdiepen

Half januari hadden Han en Rita Braam het voorlopig ontwerp van hun woning al klaar. Het was even wachten voordat het gepresenteerd kon worden aan het kwaliteitsteam. Die tijd hebben we heel goed benut. We hebben ons kunnen verdiepen in duurzame installaties, veel producten gezien en adviseurs gesproken. We zijn op zoek gegaan naar hout voor de buitenwanden en hebben prachtig materiaal gevonden bij een bedrijf dat een Japanse techniek gebruikt om zwart hout te produceren. Al dit vooronderzoek komt nu goed uit, want sneller dan verwacht moeten we nu besluiten nemen.