Een Fransche zomer aan het Spoel

Een heerlijk locatie voor een theatervoorstelling in de achtertuin van Parijsch

Theater in Parijsch

Wat doe je als je in het theater niet of nauwelijks bezoekers mag ontvangen? Dan ga je naar buiten! Wieke Vrijhoef, directeur van Theater De Fransche School zag Werk aan het Spoel en dacht: ‘Dit is een toffe locatie voor buitenvoorstellingen.’ 

Het werd het begin van een mooie samenwerking tussen Werk aan het Spoel, Caatje aan de Lek en De Fransche School. In september volgden de eerste gesprekken en afgelopen zaterdag was de aftrap van Fransche zomer aan het Spoel. Wieke: “Een magische avond. Eindelijk konden we weer iets doen voor 120 man publiek.” 

Fransche zomer aan het Spoel

Het is voor het eerst dat De Fransche School zo’n vol zomerprogramma heeft. “Nu het weer kan, moeten we ook wat doen. Dat vinden de vrijwilligers ook, dus we gaan vol aan de bak.” Later deze zomer volgen nog een serie kindervoorstellingen, cabaret met Guido Weijers, Andries Tunru en Ruud Smulders en een kampvuursessie met Yentl & de Boer. De kaartverkoop loopt uitstekend, er zijn al extra voorstellingen ingepland. “Wij hopen natuurlijk dat al deze mensen straks ook naar De Fransche School komen.”

 

Theater is een groot genot

Dat Culemborg een eigen theater heeft is een voorrecht, vindt Wieke. “Een theater draagt bij aan de leefbaarheid van een stad. Het is toch heerlijk dat er een theater is met kwalitatieve film- en theaterprogrammering, alle techniek en kennis én dat echt een podium voor de stad is? Van oudsher hebben theaters een drempel waar niet iedereen zomaar overheen stapt, maar wij zijn ons echt aan het ontwikkelen om dat toegankelijker te maken. Juist theater brengt mensen samen en in gesprek, daar gaat het om.”